erfgoedobject

Burgerhuis met magazijn

bouwkundig element
ID
23598
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23598

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met magazijn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesigneerd woonhuis met magazijn naar ontwerp van Valère Lievens (Tielt) van 1938 van twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Baksteenbouw met gewapend beton. Strakke beraapte lijstgevel met merkwaardige volumewerking van de centrale travee. De brede rechthoekige erker onder overkragend entablement beschaduwt het benedenvenster met aanpalende deur en is bovenaan gemarkeerd door het langgerekt rechthoekig dakvenster. Rechthoekige vensters met metalen ramen in een afgeronde zwarte omlijsting met witte band. Rechts garagepoort in stenen omlijsting. Bewaard ijzerwerk voor de deels beglaasde deuren; zelfde patroon voor de kleine erkerleuning.

  • Stadsarchief Roeselare, 13/1938.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De metalen ramen zijn ondertussen vervangen

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met magazijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.