Hoekhuis met beenhouwerij en hotel/spijshuis

Beschrijving

Hoekpand van zes bouwlagen met op de begane grond "Beenhouwerij Defever-De Groote" en hotel/spijshuis "De Bonten Os" (zie opschriften). Oorspronkelijk drie bouwlagen van 1920 (zie opschrift). Bewaarde plannen van 1946, naar ontwerp van Alfons Van Coillie, om het gebouw op vijf bouwlagen te brengen; afwijkende uitvoering met behoud van de ordonnantie van de gecementeerde gevel en duidelijk afgescheiden toevoeging van drie bouwlagen in uiterst sobere baksteenbouw met grosso modo navolging van de travee-breedte. "Onderbouw" bepaald door de over de bovenverdieping lopende vensternissen met diamantkop sluitsteen en geprofileerde borstweringen; hoektravee afgelijnd door gevelhoge geblokte hoekpilasters. Vernieuwde ramen. Interessante indeling van de begane grond met twee winkelramen aan weerszij van toegang tot de "beenhouwerij" in de hoektravee, geïdentificeerd door een beschilderde ossenkop. Oorspronkelijke afgeronde glazen winkelpui op arduinen plint met centrale inkom; erboven, rondboognisje met Heilig Hart. Nummer 16: bewaard houtwerk en beglazing van de bovenlichten, ook in de muuropeningen aan de Steenhouwersstraat, omlopende puilijst met opschriften in gotische letter.

• Stadsarchief Roeselare, Bouwaanvragen, 188/1946.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol