Directeurswoning jutespinnerij M. Carlier

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Sint-Hubrechtsstraat
Locatie Sint-Hubrechtsstraat 51, Roeselare (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Roeselare (adrescontroles: 10-01-2008 - 11-01-2008).
  • Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenwoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Directeurswoning en Duitse telefooncentrale

Deze bescherming is geldig sinds 20-02-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Statige, eind 19de-eeuwse herenwoning van de eigenaars van de voormalige jutespinnerij M. Carlier (zie Veldstraat). Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak. Vijf zinken dakkapellen; vier kleinere, driehoekig afgedekt en een groot met vleugels onder afgerond fronton. Gevel van rood-oranje baksteen met aflijnende, gekorniste kroonlijst op modillons. Rechthoekige vensters in opvallende, geriemde lijst van arduin met oren en siersluitsteen, entablement op de bovenverdieping en bijkomende geblokte posten op de begane grond.

Interieur met behouden indeling en inrichting. Centrale hal met mozaïekvloer via een beglaasde deur met gezandstraald motief in verbinding met de veranda, waarin kleurrijk bovenlicht met bloemmotieven. Bordestrap met balusterleuning en trappaal met neorenaissance inslag. Trappenhuis verlicht door gekleurd glasraam met voorstelling van spinster (zie beroep van de eigenaar). Voorts stucversiering voor de plafonds en schoorsteenmantel met ingelegd hout en rond reliëf met voorstelling van Leda en de zwaan.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Hubrechtsstraat

Sint-Hubrechtsstraat (Roeselare)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.