Hoekpand ontworpen door Alfons Van Coillie

Beschrijving

Woonhuis met gevel van 1925 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). De ingang was voor de aanleg van de Sint-Michielsstraat gelegen in de Iepersestraat: de vroegere deur is nu het rechter venster geworden in de wit betegelde gevel met gebruik van arduin voor plint, waterlijsten en centraal balkon met balusters op de tweede bouwlaag. Zijpuntgevel van het oorspronkelijke gebouw met drie bouwlagen van 1910 naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare), voorzien van parement van gele baksteen op arduinen plint en verlevendigd met banden van witte simili-steen in dezelfde stijl van de gevel van het bijgebouwd volume aan de Sint-Michielsstraat. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met dakvenster in tuitgeveltje boven de driezijdige erker. In 1938 werd nog één travee van één bouwlaag aangebouwd. Inkom omkaderd met art-decoglas-in-loodvensters.

Interieur traphal: mozaïekvloer met plantmotieven; wit-grijze marmeren lambrisering; twee smeedijzeren lichtarmen en smeedijzeren art-nouveaukeizerstrap met slingerende bloemmotieven en de initialen "G D", naar bouwheer Gombert-Dobbels; art-nouveaugetinte klinken en sloten van de haldeuren; wandschildering op doek van E. Duyvewaardt (E.D.V.W.) met voorstelling van de jachtgodin Diana.

• Stadsarchief Roeselare, 41/1925, 201/1938.
  • DELBECKE J., e.a., Art nouveau in Roeselare, Roeselare, 1998, p. 56-57.