erfgoedobject

Hoekpand ontworpen door Alfons Van Coillie

bouwkundig element
ID
23614
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23614
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Woonhuis met gevel van 1925 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). De ingang was voor de aanleg van de Sint-Michielsstraat gelegen in de Iepersestraat: de vroegere deur is nu het rechter venster geworden in de wit betegelde gevel met gebruik van arduin voor plint, waterlijsten en centraal balkon met balusters op de tweede bouwlaag. Zijpuntgevel van het oorspronkelijke gebouw met drie bouwlagen van 1910 naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare), voorzien van parement van gele baksteen op arduinen plint en verlevendigd met banden van witte simili-steen in dezelfde stijl van de gevel van het bijgebouwd volume aan de Sint-Michielsstraat. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met dakvenster in tuitgeveltje boven de driezijdige erker. In 1938 werd nog één travee van één bouwlaag aangebouwd. Inkom omkaderd met art-decoglas-in-loodvensters.

Interieur traphal: mozaïekvloer met plantmotieven; wit-grijze marmeren lambrisering; twee smeedijzeren lichtarmen en smeedijzeren art-nouveaukeizerstrap met slingerende bloemmotieven en de initialen "G D", naar bouwheer Gombert-Dobbels; art-nouveaugetinte klinken en sloten van de haldeuren; wandschildering op doek van E. Duyvewaardt (E.D.V.W.) met voorstelling van de jachtgodin Diana.

  • Stadsarchief Roeselare, 41/1925, 201/1938.
  • DELBECKE J., e.a., Art nouveau in Roeselare, Roeselare, 1998, p. 56-57.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekpand ontworpen door Alfons Van Coillie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23614 (Geraadpleegd op 12-06-2021)