erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Joseph De Bruycker

bouwkundig element
ID
23615
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23615

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaande woning van 1938 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare); twee bouwlagen onder pannen zadeldak met rechthoekige dakkapellen. De afwisseling in de gevel van bruine en witte baksteen op arduinen plint benadrukt de ongewone volumewerking van het gebouw. Het balkon op de tweede bouwlaag en de hoekerker op de derde verbinden de voor- en zijgevel op een plastische wijze. Verticaal accent door middel van de langgerekte ramen van de erker en de opvallend geplaatste schoorsteen. Horizontale nadruk in de zijgevel door het plaatsen van de bovenvensters in een strook van witte baksteen. Oculus in de zijgeveltop. Buiten de centrale ingang verleent een houten deur op de begane grond toegang tot de verticale circulatiezone op de hoek. Voorts versterken rechthoekige ramen van verschillende afmetingen de asymmetrische indruk van de voorgevel.

  • Stadsarchief Roeselare, 253/1938.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 193.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door Joseph De Bruycker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23615 (Geraadpleegd op 21-04-2021)