Conciërgewoning

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen van 1928 (zie top) naar ontwerp van C. Wybo. Oudere kern, met name portiershuis van de spinnerij De Brouckère van 1863, in 1871 verhoogd tot twee bouwlagen naar ontwerp van architect Callebert-Blancke. Gecementeerde gevel op arduinen plint, onder geknikt zadeldak (mechanische pannen, naar ontwerp van straat). Geknikte puntgevel met palmetbekroning. Travee-indeling door middel van pilasters, geblokt op begane grond, gecanneleerd op bovenverdieping. Smalle deurtravee met halfrond balkon voorzien van een smeedijzeren hek ter hoogte van het deurvenster bovenverdieping. Dakvenster met drie gekoppelde ramen onder rondbogige boogvelden met rozetmotief, gevat onder een korfboog.

• Stadsarchief Roeselare, Bouwaanvragen, 431/462/1871, 13/1928.
  • DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962, p. 87.
  • Roeselare, het Manchester van Vlaanderen, tentoonstelling rond de textielgeschiedenis van Roeselare, 1997, p. 80.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol