Kolenhandel en herberg

Beschrijving

Voormalige kolenhandel en herberg zogenaamd "twee paarden" zie vroegere inscriptie op casement; reeds ingeschreven als herberg in 1880. Onderkelderd rijhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat). Lijstgevel van rode baksteen verfraaid met oranje baksteen voor de afgeronde deur- en vensteromlijstingen; gele baksteen voor horizontale banden en witte natuursteen voor sluitsteen; gele beraping. Brede poorttravee met getrapte poortopening uit het interbellum. Decoratief uitgewerkt metselwerk onder gootlijst. Interieur heden gedecapeerd, beglaasde vleugeldeur met gezandstraalde, neoclassicistische motieven in art-nouveau-omlijsting.

• DEWEERDT A., Herbergen te Roeselare in de vorige eeuw, in Rollarius, 1994, 1, p. 16.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol