Herberg met aanpalende woningen

Beschrijving

Hoekcomplex van voormalige herberg met afspanning "Molenhuis", zie gevelsteen, en oorspronkelijk zes, vandaag vier woonhuizen van 1923 naar ontwerp van Albert Callebert. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint.

Hoekhuis gesitueerd op plaats van vroeger molenhuis van Spanjemolen (verwoest in 1914). Voorgevel van drie traveeën met puntgevel, zijgevels van twee traveeën met trapgevel, onder zadeldak (nok loodrecht op Spanjestraat). Centrale deurtravee met reliëf van een molen door A. Van Peteghem. Rechthoekige vensters onder gewitte lateien (getand in voorgevel); vlechtingen in de top.

Woonhuizen nummers 205-211 van twee traveeën op begane grond en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Brede vensters met afgeschuinde bovenhoeken onder decoratief uitgewerkte rollaag. Muizentand onder de kroonlijst van kunststof.

• Stadsarchief Roeselare 108/1923.
  • VAN PETEGHEM R., Gevelbeeldhouwwerk van Adolf Van Peteghem in Roeselare, in Rollarius, 1996, 3, p. 104.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Hoewel het baksteenparement van nummer 211 is vervangen, waarbij de muizentandfries verdween, bleef de ensemblewaarde met de andere woningen bewaard, doordat de indeling van de gevel en de typerende muuropeningen, ongewijzigd bleven.

Auteurs: Jacobs, Els