erfgoedobject

Rijhuis met voorheen estaminet

bouwkundig element
ID: 23629   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23629

Beschrijving

Rijhuis met voorheen estaminet in neo-Vlaamse-renaissance stijl van 1911 (zie cartouche dakvenster) naar ontwerp van Jules Soete (Roeselare); in 1920 wederopgebouwd naar ontwerp van René Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel). Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin (onder meer voor plint) en witte natuursteen. Tot de neo-Vlaamse-renaissance horen het contrasterend bak- en natuursteengebruik, de in- en uitgezwenkte topgevel van het rechter poortrisaliet en de krulgeveltjes van de twee linker dakkapellen; de maskerkoppen van de sluitstenen van de deur-, poort- en vensteromlijstingen sluiten hierbij aan, evenals de cartouches met typisch rolwerk en spreuken in de boogvelden van de bovenvensters. Eerder eigentijds is het hout- en ijzerwerk van de vleugeldeur en poort en het hierbij aansluitende stenen balkon.

  • Stadsarchief Roeselare, 126/1911, 328/1920.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rijhuis met voorheen estaminet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23629 (Geraadpleegd op 04-07-2020)