erfgoedobject

Rijhuis met voorheen estaminet

bouwkundig element
ID
23629
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23629
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Rijhuis met voorheen estaminet in neo-Vlaamse-renaissance stijl van 1911 (zie cartouche dakvenster) naar ontwerp van Jules Soete (Roeselare); in 1920 wederopgebouwd naar ontwerp van René Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel). Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin (onder meer voor plint) en witte natuursteen. Tot de neo-Vlaamse-renaissance horen het contrasterend bak- en natuursteengebruik, de in- en uitgezwenkte topgevel van het rechter poortrisaliet en de krulgeveltjes van de twee linker dakkapellen; de maskerkoppen van de sluitstenen van de deur-, poort- en vensteromlijstingen sluiten hierbij aan, evenals de cartouches met typisch rolwerk en spreuken in de boogvelden van de bovenvensters. Eerder eigentijds is het hout- en ijzerwerk van de vleugeldeur en poort en het hierbij aansluitende stenen balkon.

  • Stadsarchief Roeselare, 126/1911, 328/1920.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijhuis met voorheen estaminet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23629 (Geraadpleegd op )