erfgoedobject

Rijhuis met voorheen estaminet

bouwkundig element
ID: 23629   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23629

Beschrijving

Nrs. 6-8. Rijhuis met voorheen estaminet in neo-Vlaamse-renaissance stijl van 1911 (cf. cartouche dakvenster) n.o.v. J. Soete (Roeselare); in 1920 wederopgebouwd n.o.v. R. Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel). Onderkelderd breedhuis van drie trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin (o.m. voor plint) en witte natuursteen. Tot de neo-Vlaamse-renaissance horen het contrasterend bak- en natuursteengebruik, de in- en uitgezwenkte topgevel van het r.poortrisaliet en de krulgeveltjes van de twee l.dakkapellen; de maskerkoppen van de sluitstenen van de deur-, poort- en vensteromlijstingen sluiten hierbij aan, evenals de cartouches met typisch rolwerk en spreuken in de boogvelden van de bovenvensters. Eerder eigentijds is het hout- en ijzerwerk van de vleugeldeur en poort en het hierbij aansluitende stenen balkon (887).

SAR 126/1911, 328/1920.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Rijhuis met voorheen estaminet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23629 (Geraadpleegd op 20-08-2019)