Rijhuis met voorheen estaminet

Beschrijving

Nrs. 6-8. Rijhuis met voorheen estaminet in neo-Vlaamse-renaissance stijl van 1911 (cf. cartouche dakvenster) n.o.v. J. Soete (Roeselare); in 1920 wederopgebouwd n.o.v. R. Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel). Onderkelderd breedhuis van drie trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin (o.m. voor plint) en witte natuursteen. Tot de neo-Vlaamse-renaissance horen het contrasterend bak- en natuursteengebruik, de in- en uitgezwenkte topgevel van het r.poortrisaliet en de krulgeveltjes van de twee l.dakkapellen; de maskerkoppen van de sluitstenen van de deur-, poort- en vensteromlijstingen sluiten hierbij aan, evenals de cartouches met typisch rolwerk en spreuken in de boogvelden van de bovenvensters. Eerder eigentijds is het hout- en ijzerwerk van de vleugeldeur en poort en het hierbij aansluitende stenen balkon (887).

Auteurs : De Gunsch, Ann, Vanneste, Pol, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick