erfgoedobject

Herenhuis in neorococostijl

bouwkundig element
ID
23631
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23631

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis in neorococostijl aanleunend bij de regionale baksteenarchitectuur van de 18de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien/pannen), drie dakkapellen; ontwerp van 1924 (onleesbare signatuur). Lijstgevel van gele baksteen, verfraaid met arduin, onder meer voor plint en witte natuursteen. Neorococo-opstand met geblokte lisenen onder overkragende kroonlijst in de drie venstertraveeën. Dito schouderboogvensters met schelp- en bladmotief in de natuurstenen sleutel van de geprofileerde bakstenen omlijsting. In de vlak gehouden poorttravee rechts valt de stenen omlijsting des te meer op; de zware schelpsluitsteen dient als console voor het gebogen balkon met sierlijk ijzeren hek naar rococopatroon. Het drielicht in de gebogen top en de schuiframen van de benedenvensters zijn daarentegen eigentijds.

  • Stadsarchief Roeselare, 199/1924.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis in neorococostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23631 (Geraadpleegd op 18-06-2021)