erfgoedobject

Herenhuis in neorococostijl

bouwkundig element
ID: 23631   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23631

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 22. Enkelhuis in neorococostijl aanleunend bij de regionale baksteenarchitectuur van XVIII; vier trav. en twee bouwl. onder mansardedak (n // straat, leien/pannen), drie dakkapellen; ontwerp van 1924 (onleesbare signatuur). Lijstgevel van gele baksteen, verfraaid met arduin, o.m. voor plint en witte natuursteen. Neorococo-opstand met geblokte lisenen onder overkragende kroonlijst in de drie venstertrav. Dito schouderboogvensters met schelp- en bladmotief in de natuurstenen sleutel van de geprofileerde bakstenen omlijsting. In de vlak gehouden r.poorttrav. valt de stenen omlijsting des te meer op; de zware schelpsluitsteen dient als console voor het gebogen balkon met sierlijk ijzeren hek naar rococopatroon. Het drielicht in de gebogen top en de schuiframen van de benedenvensters zijn daarentegen eigentijds (891).

SAR 199/1924.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis in neorococostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23631 (Geraadpleegd op 23-08-2019)