Burgerhuizen met loodsen

Beschrijving

Woonhuizen gebouwd in opdracht van wijnhandelaar en likeurstoker E. Vyncke-Lowie; naast en achter het woonhuis was het "Depot der Modelstokerij van het Elixir d'Anvers en Balsam" bestaande uit meerdere loodsen.

Nummer 40: dubbelhuis onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), twee dakkapellen onder zadeldak, gebouwd voor de Eerste Wereldoorlog als directeurswoning voor E. Vyncke-Lowie; in 1919 hersteld naar ontwerp van S. Fauconnier-Dherte; interieur verbouwd in de jaren 1940. Lijstgevel met gekorniste kroonlijst; kruisvormige muurankers; gele baksteen verlevendigd door zwarte baksteen voor muurbanden en bogen en arduin voor plint, deuromlijsting, hoekblokken, consoles en balkonplaat. Trap leidend tot uitgewerkte deur met steekbogig bovenlicht, in geriemde omlijsting met een in- en uitgezwenkte top met art-nouveau-inslag. Twee vensterrisalieten met op verhoogde begane grond breed venster onder gietijzeren I-balk voorzien van rozetten. Aansluitend balkon met ijzeren borstwering. Dakvenster verwerkt in een klimmende steekboogfries op kraagstenen. Rechthoekige bovenvensters met ingezwenkte bovenhoeken, steekbogige zoldervensters.

Nummer 42: bediendenwoning naar ontwerp van S. Fauconnier-Dherte van 1919, het plan vertoonde sterke gelijkenis met nummer 44; bij het bouwen in 1920 (zie jaarsteen top) werd volledig afgeweken van het ingediend gevelplan. Lijstgevel met trapgevel boven de brede rechter venstertravee. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, oranje baksteen verfraaid met witte baksteen en arduinen elementen, onder meer diamantkoppen. Horizontale geleding door middel van van doorgetrokken lekdorpels. Linker travee op bovenverdieping benadrukt door middel van lisenen eindigend op rondboogfries met in het midden een rondboogvenster. Topgevel bekroond met bolvormig ornament. Kroonlijst op houten consoles.

Voormalige magazijnen van Elixir d'Anvers, zie beschilderd opschrift achtergevel, nummer 38.

• DELBECKE J., e.a., Art nouveau in Roeselare, Roeselare, 1998, p. 58-59, nrs. 54-55.