erfgoedobject

Burgerhuis van ca. 1908

bouwkundig element
ID: 23640   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23640

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 124. Enkelhuis van drie trav. en twee bouwl. onder pannen schilddak gebouwd ca. 1908. Gevel afgelijnd met kantelen (twee r.trav.) en l.dakvenster met trapgevel. Rode baksteen verfraaid met gele baksteen voor de muuropeningen, boogarcade en omlijsting trapgevel, groene geglazuurde steen voor de boogvelden, arduin o.m. voor de lekdrempels en bossage van sokkel. Kleurrijke interpretatie van de streekeigen baksteenarchitectuur cf. o.m. de brede boogfries op de begane grond, de geprofileerde vensternissen en het trapgeveltje van de poorttrav. Het afwisselend baksteengebruik en de geometrische motieven in de boogvelden sluiten aan bij de doorsneevormgeving van begin XX. Vernieuwd houtwerk (Pl. VI), (900).

  • LYBEER L., op. cit., p. 58.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis van ca. 1908 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23640 (Geraadpleegd op 23-08-2019)