Burgerhuis ontworpen door Ernest Apers

Beschrijving

Rijwoning van vier bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1932. Lijstgevel van gele baksteen op arduinen plint; zwarte tegels en donkergrijs geglazuurde stenen voor de bekleding van de begane grond met specifieke indeling: smeedijzeren deur en poort flankeren een venster. Haast gevelbreed vensterregister op de tweede bouwlaag. Zelfde en symmetrische opstand voor de overige bovenverdiepingen. Centrale strook van glasstenen onderbroken door een streks paneel en oplopend tot de brede daklijst. Aan weerszij, horizontale vensters met afgeronde stijlen en penanten aan de middenzijde. Vernieuwde ramen. Op begane grond garages en dienstruimten, op bovenverdieping woonruimte.

• Stadsarchief Roeselare, 151/1932.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 167, nr. 125.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol