erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
23646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23646

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis, voorbeeld van geometrische art deco, van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak naar ontwerp van Gaston Boghemans (Menen) van 1930. Venstertravee met plint van breuksteen en bovenbouw van gele baksteen; deurtravee van rode baksteen en arduin (onder meer deuromlijsting). Witgeschilderde lateien, erker en dakvenster. Zware en vrij strakke behandeling van de constructieve elementen als lateien, met sluitstenen en afgeschuinde hoeken voor het benedenvenster, en getrapte console van de overhoekse erker in de deurtravee. Houten kroonlijst op vierkante klossen. Hoekige, geprofileerde deuromlijsting met smal bovenlicht in brede omlijsting op imposten. Art-decobloemmotieven beperkt tot versiering van het bovenvenster.

  • Stadsarchief Roeselare, 166/1930.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23646 (Geraadpleegd op )