Directeurswoning ontworpen door Alfons Van Coillie

Beschrijving

Vrijstaand dubbelhuis met late neoclassicistische inslag naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1932 in opdracht van A. Jacob, eigenaar van de handschoenenfabriek Jacob-Degrève die zich naast zijn woning bevond; heden kledingszaak. Aan de straatzijde decoratief uitgewerkt ijzeren hek. Bepleisterde lijstgevel van twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien/pannen) met drie dakkapellen onder gebogen fronton met doorgetrokken uiteinden. Gebruik van arduin voor plint, trap, doorgetrokken onderdorpels en waterlijst en witte natuursteen voor balusters op boven verd. Symmetrische opbouw in twee ietwat gedrongen registers belijnd door de puilijst, doorgetrokken lekdrempels en gekornist entablement; brede travee-indeling door middel van pilasters bekroond door de gekoppelde consoles van uitstekende gootlijst op modillons; gevelhoge driezijdige erker in de zijtravee. Afgezwakte neoclassicistische ornamentiek beperkt tot de festoenen van de pilasters en borstweringen onder de per drie gekoppelde rechthoekige vensters en de Franse balusterbalkons van de middentravee. Centrale bordestrap met zware balustrade vóór de ijzeren vleugeldeur. Na de Tweede Wereldoorlog aanbouw van een rotonde langs de achterzijde.

Interieur: behouden neoclassicistische inrichting. Hal met marmeren vloer, vergulde halfzuilen en centrale bordestrap met uitgewerkte houten traphal en -leuningen. Voormalige leefruimte links met getorste zuilen. Tuinaanleg met ronde vijver en bronzen beelden van zeehonden naar ontwerp van A. Rousseau.

• Stadsarchief Roeselare, 110/1932.
  • Stadsarchief Roeselare, 233/1923.