Boerderij, dubbelhuis

Beschrijving

Nr. 185. Op Atlas der Buurtwegen (1843) boerderij met semi-gesloten opstelling. Aanvraag tot verkaveling van landerijen vanaf 1894. In 1909, wordt het woonhuis verhoogd met één bouwl. In 1910 toevoeging van erkervenster aan N.-zijde en portiek aan O.-zijde (heden verdwenen) n.o.v. architect-decorateur L. Verlinden Poirier. In 1911, wordt bestaande N.-stalling verhoogd en verfraaid, en de loods van de likeurstokerij "La Mandel" opgericht. In 1929 krijgt het woonhuis een schilddak en een veranda en het magazijn zijn sheddaken.

In zijn huidige vorm toegankelijk via dreef van fruitbomen. Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwl.; onder leien schilddak, oorspronkelijk plat dak afgelijnd met balusters, omlopende houten kroonlijst op modillons. Rechth. grondplan met erkeruitbouw in N.- en W.-gevel en klein rechth. uitbouw in Z.-gevel. Voorgevel van vijf trav., achtergevel -in feite de oorspronkelijke voorgevel- van zeven trav. Gecementeerde lijstgevels met schijnvoegen, geschilderde voorgevel. Deuromlijsting met entablement waarboven een klein rechth. bovenlicht. Hoeken en deurtrav. op boven verd. geaccentueerd d.m.v. geblokte pilasters, l.g. doorlopend boven de kroonlijst in blokvormige toren met groot korfboogvenster voorzien van glas-in-lood, bekroond met een achthoekige belvédère. Achtergevel met rechth. dakkapel met gebogen fronton; oeil-de-boeuf in de zijgevel. Rechth. vensters met T-ramen (907, 908).

Achter de villa, aan N.- en Z.-zijden twee O.W. georiënteerde stallen. Uitzwenkend zadeldak van zwarte pannen met decoratieve motieven van rode pannen, op kraagstukken, fraai uitgewerkte dakspanten, pseudo-vakwerk. Rechth. muuropeningen met enkele en vleugeldeuren en driedubbele deurvensters. Dubbele deuren onder uitkragend wolfsdak. Interieur afgedekt met troggewelven. Ten O. van Z.-stal, duivenhok onder uitkragend zadeldak. Ten N. van N.-stal garage onder een plat betonnen dak, vervolgens magazijn onder zaagtanddak, waarachter de machinekamer op vierkant grondplan van twee niveaus, elk van twee bouwl., waarnaast de schoorsteen (fig. 301).

• DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 34.
  • MUYLAERT F., Het Roeselare ..., p. 155, nr. 235.