erfgoedobject

Burgerhuis Omer De Poorter architecte

bouwkundig element
ID: 23651   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23651

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 195. Enkelhuis van drie trav. en drie bouwl. -o.m. attiekverd. met leien bekleed- onder plat dak, op de sokkel gesigneerd "Omer De Poorter architecte" (Ieper), die het in 1930 voor eigen rekening ontwierp. Lijstgevel van gele baksteen verfraaid met arduin en gecementeerde delen. Horizontale geleding d.m.v. kordonlijst, doorgetrokken lekdrempels en houten kroonlijst op modillons. Verticale indeling van de bovenverd. d.m.v. vlakke pilasters op postament bekroond met lijstkapiteel. Deurrisaliet met vleugeldeur tussen schampstenen en met bovenlicht, bekroond met een smeedijzeren balkon met neorococo-allure. Segmentbogige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Verzorgd ijzer- en houtwerk o.m. ramen met gebogen tussendorpels en kleine roedeverdeling in het bovenlicht (911).

SAR 327/1930. PLANCKE M., De burgerlijke ..., p. 160, nr. 110.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis Omer De Poorter architecte [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23651 (Geraadpleegd op 23-08-2019)