Winkel en herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis en herberg

Beschrijving

Winkelhuis gesigneerd "Ernest.Apers.Architekt." naar ontwerp van Ernest Apers van 1921; drie bouwlagen, pannen zadeldak. Geometrische art-deco-gevel met in- en uitgezwenkte top van gele baksteen verlevendigd met witte steen. Skeletbouw op eerste en tweede bouwlaag voor winkelruimten. Gevelbreed, gebogen balkon met vernieuwde balustrade. Rechthoekige vensters met smalle roedeverdeling in de bovenlichten. Gewijzigde winkelpui.

Nummer 22. Herberg naar ontwerp van Ernest Apers van 1921, als analoge constructie met gelijkaardige gevel voorzien van een centrale erker.

• Stadsarchief Roeselare, 278/1921, 279/1921.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 126, nrs. 44-45.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol