erfgoedobject

School Heilig Hart

bouwkundig element
ID
23661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23661

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School Heilig Hart
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed School Heilig Hart
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historiek

Het Bisschoppelijk Lyceum van de Grauwe Zusters werd in 1913 onder de benaming "School van het Heilig Hart" opgericht door de grauwzusters die sinds de 17de eeuw aan de Grote Markt gevestigd zijn (zie Nonnenstraat). Het scholencomplex van de "Barnumschool" (zie benaming wijk) heeft zich sinds 1913 vanaf de Stokerijstraat uitgebreid binnen het stratenblok Doorgangsstraat, Zijstraat en Stationsdreef.

Beschrijving

Oorspronkelijke gebouwen in neogotisch getinte stijl van 1913 op L-vormige plattegrond met voorliggende speelplaats aan de Stokerijstraat. Hoofdgebouw met onder meer administratieve lokalen; twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Ingang in puntgevel aan de straatkant; parement van rood-geel-bruine baksteen. Verticaliserende Brugse traveeën gemarkeerd door langgerekte vensters ingeschreven in een rond- of korfboognis met maaswerk in het spaarveld; korfboogdeur samen met het gebogen bovenlicht opgenomen in een langwerpig spaarveld met boogfries. Twee boven elkaar gelegen dakvensters (geflankeerd door oculi in de top). Zijgevel met tandlijst en korfboogvensters in omlijstingen van lichtere baksteen aan de speelplaats; het dakvensterrisaliet in het tuitgeveltje benadrukt de verticale circulatiezone; voorts vijf dakkapellen met puntig leien dakje getypeerd door een uitkragend dakstoeltje.

Haakse vleugel met klassenlokalen; veertien traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak (nok evenwijdig met de straat) met zes rechthoekige dakkapellen. Afwisselend wel en niet gekoppelde steekboogvensters in spaarveld; horizontale geleding door tandfriezen.

Uitbreiding van de school aan de Zijstraat met een internaat van 1931 naar ontwerp van J. De Bruycker (Roeselare). L-vormig volume van drie bouwlagen met plat dak. Sterke horizontale geleding door vensterregisters tussen doorlopende dorpels. Opvallende, afgeronde, met blauwe tegels bezette erker van de tweede bouwlaag in de oksel. Heden verbouwd en ingebouwd tussen uitbreidingen van 1950, 1953 en 1958.

Op de hoek/ Doorgangsstraat, trapezoïdaal gebouw van vier bouwlagen met kleuterafdeling van 1964.

Verder aan de Doorgangsstraat, kapel naar ontwerp van A. Deryckere en J. Van Coillie (Roeselare) van 1967: blokvormig volume met brede vensterstrook en plat dak.

Verdere uitbreiding naar ontwerp van J. Delie (Roeselare) in 1974 met een klassencomplex van vier bouwlagen onder plat dak aan de Doorgangs- en Zijstraat; recente toegang met fietsenstalling aan de Stationsdreef.

  • Stadsarchief Roeselare, 269/1947, 265/1950, 178/1953, 184/1958, 353/1964, 185/1967.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 161.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De kapel aan de Doorgangsstraat naar ontwerp van A. Deryckere en J. Van Coillie van 1967 is gesloopt. Het orgel uit de kapel, een positief-orgel van Paul Anneessens uit 1962, is verhuisd naar de kapel van de zusters Arme Klaren in Roeselare.

  • Informatie verkregen van IOED RADAR (16 februari 2022).
  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: School Heilig Hart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.