erfgoedobject

Architectenwoning Uylenburgh

bouwkundig element
ID
23664
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23664

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Architectenwoning Uylenburgh
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Uylenburgh
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Uylenburgh" (zie opschrift) van 1924. Eigen woning van architect René Doom (Roeselare) in ommuurde tuin. Zowel in het exterieur (onder meer reliëf in de voorgevel) als, naar verluidt, in het interieur zijn voorstellingen van de uil te vinden. Het uitgevoerd ontwerp verschilt van de bouwaanvraag door wijziging en vereenvoudiging van de gevelopstand die hierdoor een meer gesloten karakter verkrijgt; ook toevoeging van toren met atelierruimte. Vrij gesloten toren van vier verdiepingen onder geknikt zadeldak, aansluitend bij het rechthoekige hoofdvolume van twee bouwlagen onder pannen zadeldak; rechts aanleunende garage onder lessenaarsdak. Rood-bruine baksteenbouw met muurvlakken in damborpatroon. Voorgevelfront afgelijnd door uitkragende kroonlijst op twee opmerkelijke getrapte schouderstukken van baksteen en een centrale console in de vorm van een uil. Meestal rechthoekige muuropeningen; keperbogige, geprofileerde deuromlijsting en enkele kleine zeshoekige venstertjes. Houten kozijnramen en glas in lood, onder meer met gestileerde voorstelling van de uil. Houten betraliede paneeldeur.

  • Stadsarchief Roeselare, 387/1923.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, RUG, 1989-1990, p. 143.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Architectenwoning Uylenburgh [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23664 (Geraadpleegd op )