Villa met bijgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met bijgebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk twee haakse volumes (nummer 27) aangeduid op Vander Maelen (circa 1850). Vanaf eeuwwisseling uitgebreid bouwprogramma opgestart in opdracht van C. De Brouckère, zaakvoerder van gelijknamige spinnerij: 1899: eerstesteenlegging van zogenaamd "campagne" zijnde nummer 29 naar ontwerp van Albert Callebert van 1900; 1900: vernieuwen van kap met versiering van hovenierswoning, dit is het voormalig woonhuis nummer 27 en bouw van serre (nummer 27) beide naar ontwerp van Albert Callebert, tevens bouw van een remise (nummer 27) en afsluitingsmuur aan de straatzijde; 1910: bouw van villa op plaats van eerst genoemd woonhuis (nummer 27) naar ontwerp van Valère Duyvewaardt en bouw van een nieuw hoveniershuis naar ontwerp van Albert Callebert dit is nummer 25 met heden vernieuwd parement van 1938 naar ontwerp van Joseph De Coninck; 1932: bouw van een woonhuis zijnde nummer 29 a.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol