erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis met tuin

bouwkundig element
ID: 23669   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23669

Juridische gevolgen

Beschrijving

Markante halfvrijstaande woning naar ontwerp van J. De Bruycker in 1932 in samenwerking met ingenieur Maselis, in opdracht van de heer De Buscher-Declercq. Voor het aanpalende bedrijf van betonfabrikant Declercq ontwierp J. De Bruycker onder meer een watertoren. In 1937 is het oorspronkelijke terras overbouwd en ook een nieuw terras toegevoegd naar ontwerp van J. De Bruycker. Kubistisch, functioneel complex bestaande uit een smal, aan de straat gelegen rechthoekig toegangsvolume met trap, waarachter het woonvolume. Rechts, hoger opgetrokken blok met onder meer sanitair en trap. Dienstruimten op begane grond en woonruimte op tweede bouwlaag, slaapkamers en badkamer op derde. Variërend, asymmetrisch volumespel: enerzijds horizontaliserende, zie rechthoekige blokken van twee tot vier bouwlagen onder plat dak, en anderzijds verticaliserende werking door middel van schoorstenen. Betonskelet met paddenstoelvloeren zonder zichtbare balken. Oorspronkelijk, geel bezand baksteenparement (Nieuwpoort), toegangsvolume met paarse ijzerklinkers, rechter volume heden bekleed met witte tegels en grijze mozaïeksteentjes. Blauwe tegels op de balustrade aan de achtergevel. Beschilderde metalen ramen, heden wit, oorspronkelijk in donkere kleur. Verlichting door middel van gezandstraalde ramen voor toegangsvolume en paars getinte glasstenen in de voorgevel van het rechter volume. Gevelbreed vensterregister op tweede bouwlaag van de zijgevel.

Interessant, zeer "tijdsgebonden" interieur naar ontwerp van architect J. De Bruycker en V. Servranckx met aantal wandkasten en bijzondere aandacht voor kleurschakeringen en gewaagde combinaties. Ook krachtige kleurstelling: vloerbekleding van woonkamer en studio met abstracte tekening naar ontwerp van V. Servranckx, deels bewaarde schoorsteenmantel woonkamer met gebruik van oranje en groene tegels. In de studio, wandkast naar ontwerp van J. De Bruycker. Muren van badkamer versierd met gekleurde glastegels; vensterbanken van lapis lazulli-kleurig glas. Hal met marmeren vloerbekleding. Prefab "Cubex"-keuken. Recenter glas in lood met marinetafereel.

Omgevende tuin aangelegd door A. Rousseau, grosso modo als verlengstuk van de architecturale vormgeving.

  • Stadsarchief Roeselare, 119/1932.
  • PLANCKE M., Architect Jos De Bruyker (1891-1942), eindverhandeling, Sint-Lucas Gent, 1984, p. 22-25.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Modernistisch burgerhuis met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23669 (Geraadpleegd op 19-08-2019)