Modernistisch burgerhuis met tuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Veldstraat
Locatie Veldstraat 146, Roeselare (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Roeselare (adrescontroles: 10-01-2008 - 11-01-2008).
  • Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Modernistisch burgerhuis met tuin

Deze bescherming is geldig sinds 18-01-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Modernistische villa naar ontwerp van J. De Bruycker 1932

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Markante halfvrijstaande woning naar ontwerp van J. De Bruycker in 1932 in samenwerking met ingenieur Maselis, in opdracht van de heer De Buscher-Declercq. Voor het aanpalende bedrijf van betonfabrikant Declercq ontwierp J. De Bruycker onder meer een watertoren. In 1937 is het oorspronkelijke terras overbouwd en ook een nieuw terras toegevoegd naar ontwerp van J. De Bruycker. Kubistisch, functioneel complex bestaande uit een smal, aan de straat gelegen rechthoekig toegangsvolume met trap, waarachter het woonvolume. Rechts, hoger opgetrokken blok met onder meer sanitair en trap. Dienstruimten op begane grond en woonruimte op tweede bouwlaag, slaapkamers en badkamer op derde. Variërend, asymmetrisch volumespel: enerzijds horizontaliserende, zie rechthoekige blokken van twee tot vier bouwlagen onder plat dak, en anderzijds verticaliserende werking door middel van schoorstenen. Betonskelet met paddenstoelvloeren zonder zichtbare balken. Oorspronkelijk, geel bezand baksteenparement (Nieuwpoort), toegangsvolume met paarse ijzerklinkers, rechter volume heden bekleed met witte tegels en grijze mozaïeksteentjes. Blauwe tegels op de balustrade aan de achtergevel. Beschilderde metalen ramen, heden wit, oorspronkelijk in donkere kleur. Verlichting door middel van gezandstraalde ramen voor toegangsvolume en paars getinte glasstenen in de voorgevel van het rechter volume. Gevelbreed vensterregister op tweede bouwlaag van de zijgevel.

Interessant, zeer "tijdsgebonden" interieur naar ontwerp van architect J. De Bruycker en V. Servranckx met aantal wandkasten en bijzondere aandacht voor kleurschakeringen en gewaagde combinaties. Ook krachtige kleurstelling: vloerbekleding van woonkamer en studio met abstracte tekening naar ontwerp van V. Servranckx, deels bewaarde schoorsteenmantel woonkamer met gebruik van oranje en groene tegels. In de studio, wandkast naar ontwerp van J. De Bruycker. Muren van badkamer versierd met gekleurde glastegels; vensterbanken van lapis lazulli-kleurig glas. Hal met marmeren vloerbekleding. Prefab "Cubex"-keuken. Recenter glas in lood met marinetafereel.

Omgevende tuin aangelegd door A. Rousseau, grosso modo als verlengstuk van de architecturale vormgeving.

  • Stadsarchief Roeselare, 119/1932.
  • PLANCKE M., Architect Jos De Bruyker (1891-1942), eindverhandeling, Sint-Lucas Gent, 1984, p. 22-25.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Veldstraat

Veldstraat (Roeselare)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.