Spanjeschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spanjeschool

Beschrijving

Zogenaamd "Spanjeschool", gelegen op grondgebied dat naar aanleiding van de Vrede van Nijmegen (1678) tot het Brugse Vrije behoorde en aldus onder Spaans bewind bleef. Armenschool gesticht 1834. Heden vrije inrichting voor lager onderwijs. Huidig gebouw naar ontwerp van René Doom van 1937, voltooid in 1942. Betonnen schuilkelders naar ontwerp van René Doom van 1939.

Grosso mode rechthoekig grondplan bestaande uit noord- en oostvleugel, die samen met zuidelijke en westelijke afsluitingsmuur de speelplaats omsluiten. Ten zuiden toegang via bordestrap. Tegen zuidmuur sanitair blok, aan de westmuur overdekte speelplaats; speelplaats met centraal een langwerpige bloembak (heden een bank) en ten noordoosten een zandkuil. Noordvleugel voorzien van drie klassen voor de lagere school met ten westen, noorden en oosten zogenaamd "kleedergang"; in oostvleugel flankeren twee kleuterklassen een overdekte speelplaats. In noordoostelijke toren, voorziet het plan op begane grond lokaal voor medisch onderzoek, wachtzaal, bergplaats en trap; op de bovenverdieping een waterbak.

Gele baksteenbouw op arduinen plint; vleugels van één bouwlaag en negen traveeën onder pannen zadeldak, toren onder plat dak.

Interieur: muren voorzien van betegelde lambrisering. Ten W. en ten N. tuin omsloten door de Krommebeek, heden deels bebouwd met tijdelijke klaslokalen.

Mariakapel van 1960 voor de school.

• Stadsarchief Roeselare, Fonds onderwijs, XIII, A, 53.
  • DENYS D., Toponymie van Roeselare, Roeselaars plaatsnaamkundig woordenboek, Kortemark-Handzame, 1982, p. 323, nrs. 3641 en 3646.
  • HOORNAERT G., De historiek van de Spanjeschool in een notedorp, Roeselare, 1992.
  • HOORNAERT G., 150 jaar Spanjeschool 1835-1985 te Roeselare, Roeselare, 1984.