erfgoedobject

Villa Tijl

bouwkundig element
ID
23678
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23678
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Villa naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare), zogenaamd "Tijl", naam oorspronkelijk aangebracht op voorgevel zie foto in "Bâtir", gepubliceerd in 1939. "Klassiek" aandoende villa door haar blokvormig volume van twee bouwlagen, onder schilddak van mechanische pannen, halfronde aanbouw aangepast in 1960, terras met pergola aan de achtergevel. Het gediversifieerd materiaalgebruik met twee rechthoekige aanbouwen van een of twee bouwlagen en kleurenspel leunt aan bij het doorgaans vooruitstrevende werk van de architect. De geribde deuromlijsting van zwarte keramiektegels en de uitgetekende vleugeldeur met beglaasde en betraliede vierkante panelen illustreren zijn voorliefde voor het detail. Volgens "Bâtir" zorgde hij eveneens voor de stoffering van het interieur.

  • Stadsarchief Roeselare, 232/1960.
  • WALTER W., Villa à Roulers, in Bâtir, nr. 76, 1939, p. 132.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Tijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23678 (Geraadpleegd op 09-03-2021)