erfgoedobject

Burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl

bouwkundig element
ID
23688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23688

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerwoning van 1910 (zie gevelcartouche) in meer uitgesproken neo-Vlaamse renaissancestijl; twee bouwlagen op arduinen plint en onder leien/pannen mansardedak. Parement van witte sierbaksteen met banden van donkere baksteen en natuurstenen elementen. Kenmerkende gevelindeling: brede venstertravee, ter hoogte van drieledig dakvenster gemarkeerd door een gestileerde schoudergevel met topstuk; smalle deurtravee afgelijnd door een gootlijst op fijne consooltjes en de dakkapel met puntgeveltje. Venstertravee benadrukt door een uitgewerkte (latere?) houten erker op stenen plaat ondervangen. door Corinthische zuiltjes op consoles, die de penanten van het drielicht verrijken. Voorts gebruikelijke ornamenten als palmetten en cartouche in de boogvelden van de bovenvensters steunend op ijzeren I-balken met rozetten.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23688 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.