Dekenij Sint-Michielskerk, neogotisch dubbelhuis 1873

Beschrijving

Nr. 2. Dekenij van de St-Michielskerk. Neogotisch dubbelhuis van 1873 n.o.v. G. Charlier (Roeselare); zeven trav. en twee bouwl. onder kunstleien zadeldak. Verankerde rode baksteenbouw met belijningen van lichtere steen. Opstand en ornamentiek aanknopend bij de baksteengotiek met eigen interpretaties voor sommige details. Ritmerende Brugse trav., twee- en drielobtracering in de borstweringen en boogvelden, l.g. steunend op arduinen lateien. Iets meer uitgewerkte middentrav. met eerst brede en naar boven toe versmallende trav.nis; bekronend dakvenster ingeschreven in een tuitgevel. Spitsboogdeur met vrijer genterpreteerd maaswerk in het bovenlicht. Eenvoudige aflijnende gootlijst daar waar het bouwplan een kantelenrij voorzag, evenals meer gedetailleerd maaswerk.

Enige afwijking van de klassieke dubbelhuisplattegrond door het invoegen van een diensttrap en ongelijke indeling van de vertrekken met groot salon aan de tuinzijde (fig. 319), (957).

Archief A.M.L.-Brussel, plannenfonds K.C.M.L., provincie West-Vlaanderen, Roeselare, ontwerp nieuwe pastoriehuis, 108, 1873.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol