Eenheidsbebouwing van burgerhuizen en magazijnen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee woonhuizen met magazijnen in opdracht van de voormalige handelaar P. Plancke-Houthoofd; nummers 59-61 van 1928 en nummers 63-65 van 1925. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gele bakstenen gevel verlevendigd met banden, aanzet- en boogstenen van arduin en met geometrische motieven gevormd door licht uitstekende koppen van rode baksteen. Zware arduinen sokkel met drie maal twee betraliede kelderramen waarboven bossage met opgelegde voegen en arduinen spiegels onder de vensters. Golvende, houten kroonlijst met tandlijst op modillons onderbroken door opgaand dakvenster onder gebogen fronton boven de drie venstertraveeën. Inkom van de huidige winkel (nummer 63) benadrukt door natuurstenen balkon op twee zware, gegroefde consoles. Bewaard houtwerk met schuiframen in korf- of rondboogomlijsting. Smalle rechthoekige huisdeuren met ovaal bovenlicht. Houten poort in nummer 61 met smeedijzeren krullen in het bovenlicht; nummer 63 met beglaasde, smeedijzeren vleugeldeur in het bovenlicht voorzien van de initialen "PH" (zie bouwheer).

• Stadsarchief Roeselare, 250/1925, 14/1928.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol