Hoeve 't Leen der Hondermarct

Beschrijving

Zogenaamd " 't Leen ter Hondermarct" reeds vermeld in de loop van de 15de eeuw en eeuwenlang eigendom van de adellijke familie de Bethune van Outryve d' Ydewalle. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo dezelfde opstelling (zonder ast). Heden aan het zicht van de straat onttrokken door voorgeplaatst hedendaags gebouw. Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd en gekasseid erf, bereikbaar via populierendreef. Bakstenen stoep voor stalvleugel.

Ten noordwesten van het erf, eind 19de-eeuws boerenhuis met woongedeelte van acht traveeën links + stalgedeelte van zes traveeën rechts onder overkragend zadeldak (nok evenwijdig aan straat, pannen); daklijstbalken boven het stalgedeelte doorbroken met een opgaand laadvenster. Witgeschilderde baksteen op gepikte plint; vlechtingen in zijpuntgevel. Beluikte getoogde vensters in het woonhuis.

Ten noordoosten, schuur met wagenhuis onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen) op houten modillons; waarschijnlijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, zie I-balken. Ten zuidwesten, bakstenen cichorei-ast met twee boven het pannendak (nok loodrecht op straat); uitstekende brandmuren. Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

• DENYS D., Toponymie van Roeselare, Roeselaars plaatsnaamkundig woordenboek, Kortemark-Handzame, 1982, p. 147.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol