erfgoedobject

Architectenwoning Van Peteghem

bouwkundig element
ID: 23704   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23704

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 33. Zelf ontworpen woning van architect Jules Van Peteghem (Roeselare), van 1939. Rijhuis van drie bouwl. en twee trav. onder plat dak. Benedenverd. met ruime hal, het atelier en de dienstruimten; woon- en slaapruimten op de bovenverd. Differentiërend materiaal- en kleurgebruik: parement van bruine baksteen op arduinen plint met aflijnende rij van staande keramiektegels en zwart gecementeerde band; bekleding van de brede penant van de derde bouwl. met paarse tegels. Onder het bovenvenster, reliëf met allegorische voorstelling van het ouderschap (cf. zelfde gevelsteen in de Stationsdreef nrs. 90-94). Woonverd. benadrukt met rechth. r.erker met boogramen en groot vierkant l.raam voorzien van gekleurd glas-in-lood met wapenschilden, band met bloemmotief en opschriften "Het jare 1939 werd gebouwd dit huis" en "Eigen haard is goud waard". Centrale, afgeronde rechth. deuromlijsting van arduin met omschrijvende band van geglazuurde bruine baksteen; zware paneeldeur met betralied spionnetje (fig. 324).

SAR 142/1939 PLANCKE M., De burgerlijke...., p. 196.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Architectenwoning Van Peteghem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23704 (Geraadpleegd op 14-11-2019)