erfgoedobject

Architectenwoning Van Peteghem

bouwkundig element
ID: 23704   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23704

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zelf ontworpen woning van architect Jules Van Peteghem (Roeselare), van 1939. Rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder plat dak. Benedenverdieping met ruime hal, het atelier en de dienstruimten; woon- en slaapruimten op de bovenverdieping. Differentiërend materiaal- en kleurgebruik: parement van bruine baksteen op arduinen plint met aflijnende rij van staande keramiektegels en zwart gecementeerde band; bekleding van de brede penant van de derde bouwlaag met paarse tegels. Onder het bovenvenster, reliëf met allegorische voorstelling van het ouderschap (zie zelfde gevelsteen in de Stationsdreef nummers 90-94). Woonverdieping benadrukt met rechthoekige erker rechts met boogramen en groot vierkant raam links voorzien van gekleurd glas in lood met wapenschilden, band met bloemmotief en opschriften "Het jare 1939 werd gebouwd dit huis" en "Eigen haard is goud waard". Centrale, afgeronde rechthoekige deuromlijsting van arduin met omschrijvende band van geglazuurde bruine baksteen; zware paneeldeur met betralied spionnetje.

  • Stadsarchief Roeselare, 142/1939.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 196.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Architectenwoning Van Peteghem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23704 (Geraadpleegd op 08-07-2020)