erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
23720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23720

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig winkelhuis, nu herenhuis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak met bepleisterde gevel van 1921. De winkelpui verdween in 1930 en werd vervangen door drie vensters. Poorttravee benadrukt door afgeronde erker met bekronend balkon. Ordonnantie en versiering zijn gestileerde interpretaties van het laatneoclassicisme: horizontale geleding door middel van puilijst en doorgetrokken lekdrempels die het balkon en de borstweringen van de tweede bouwlaag aflijnen, entablement onder de vernieuwde kroonlijst. Opstand van de bovenverdieping bepaald door gegroefde kolossale pilasters die de omlopende druiplijst van de haast vierkante vensters van de lagere derde bouwlaag ondervangen. Deels beglaasde vleugeldeur met sierlijk ijzerwerk in een geprofileerde omlijsting van arduin.

  • Stadsarchief Roeselare, 407/1921, 44/1930.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23720 (Geraadpleegd op )