erfgoedobject

Woon- en winkelhuis naar ontwerp van Jules Van Peteghem

bouwkundig element
ID: 23723   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23723

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk, woon-/winkelhuis met art-deco-inslag van 1938 naar ontwerp van Jules Van Peteghem (Roeselare). Drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel van gele baksteen op natuurstenen plint en elementen van groene granito. Uitkragende bovenbouw met verticale nadruk op de deurrisaliet door hoog opgaande pilaster en raam met uitspringende middenstijl en gezandstraald glas met zigzagmotief over de twee verdiepingen. Centrale rechthoekige deur met gekleurd glas in vooruitspringende inkom met groene keramiektegels en ruitvormig bovenlicht. Originele schuiframen en winkelraam op de beneden- en vierlichten op de bovenverdieping.

  • Stadsarchief Roeselare, 76/1938.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, RUG, 1989-1990, p. 191.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woon- en winkelhuis naar ontwerp van Jules Van Peteghem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23723 (Geraadpleegd op 06-07-2020)