erfgoedobject

Herenhuis van 1909

bouwkundig element
ID
23733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23733

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1909
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistisch getint herenhuis van 1909. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gecementeerde gevel met schijnvoegen en aflijnende gootlijst op consoles. Horizontale geleding met waterlijsten, doorlopende arduinen vensterdorpels en panelen onder de vensters en de kroonlijst. Poortrisaliet op de begane grond benadrukt door omlijsting met imitatiebanden en bekroond met twee voluutvormen; op de bovenverdieping ingewerkt balkon op twee consoles. Getoogde vensters in geprofileerde omlijsting met siersluitsteen op de bovenverdieping. Fraaie dubbele ingangspoort met bovenlicht en paardenkop onder het entablement dat het bovenste paneel bekroont.

  • Stadsarchief Roeselare 57/1909.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis van 1909 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23733 (Geraadpleegd op )