Bedrijfscomplex met directeurswoning van macaronifabrikant Soubry

Beschrijving

Bedrijfscomplex met directeurswoning van macaronifabrikant Soubry. Sinds 1952 ook vestiging met molens en silo's in het havengebied (Trakelweg 94).

Geheel gelegen op T-vormige plattegrond met bedrijfsgebouwen rond een binnenplaats in het bouwblok Koornstraat/ Spinnersstraat. Gebouwen grosso modo uit de periode 1930-1950; konden niet worden bezocht.

Villa (voorheen nummer 103) van 1922 naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare), ten westen van de fabriek. Grosso modo rechthoekig bakstenen volume met aansluitende lage garage van 1954 in omhaagde voortuin met smeedijzeren art-decotoegangshek. Twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat); rode baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor constructieve en versieringselementen. Benadrukte centrale inkom met tuitgevelrisaliet; natuurstenen portiek met bekronend balkon. Linker zijpuntgevel versierd door reliëf waarop respectievelijk een eekhoorn en een vogel. Rechthoekige vensters onder entablement met oren in de vorm van vegetale motieven. Smeedijzeren art-decotoegangsdeur.

Bureaugebouwen gevestigd aan de Ardooisesteenweg: rechthoekig volume van gele baksteen van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak naast ouder pand van het diephuistype; puntgevel van rode baksteen met elementen van simili-steen onder meer art-decogetint topgevelstuk. Aanleunend poortgebouw bij laatst genoemde, waarachter kleine koer waarop graansilo's van 1934 naar ontwerp van G. Maselis (Roeselare); rode baksteenbouw van drie bouwlagen met betonnen elementen onder plat dak, muurpilasters en uitstekend torenachtig volume opengewerkt met centrale, verticale glaspartij.

Stapelmagazijn aan de Koornstraat, met toegangspoort tot binnenplaats ten zuiden, van 1945 naar ontwerp van Firmin Deschrijver, in 1958 naar ontwerp van Joseph Delie verhoogd tot twee bouwlagen in de twee rechter traveeën. Achterin, twee graansilo's.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol