erfgoedobject

Villa des Acacias

bouwkundig element
ID: 23754   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23754

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Acacias
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Villa des Acacias" van 1906 (zie gevelstenen) naar ontwerp van J. Brys (Oostende) en in opdracht van A. Vermeulen-Brys (schoonbroer van de architect) wiens fabriek van weeftoebehoren vroeger aan de overkant van de straat was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de woning dienst als hoofdkwartier van de Gestapo. Heden kapperszaak.

Gelegen in omhaagde en ommuurde tuin met verschillende oude bomen (onder meer rode beuk); smeedijzeren toegangshek.

Rechthoekig volume van rode baksteen met afgeschuinde hoeken naar de straatkant toe, witte natuursteen voor aanzet- en sluitstenen, muurbanden en versieringselementen; gemansardeerde bedaking voorzien van vier oeils-de-boeuf en een belvedère met ijzeren hek. Lijstgevel met geprofileerde en gekorniste houten kroonlijst op fijn uitgewerkte modillons, onderbroken door tuitgevelrisaliet ter accentuering van de inkom: bekronend driehoekig fronton en bolornamenten. Voorgevel met voornamelijk getoogde vensters met oorspronkelijk houtwerk. Bordes met smeedijzeren leuning en nieuwe glazen toegangsdeur in geprofileerde korfboogomlijsting. Deurvensters in de afgeschuinde hoektravee met rond smeedijzeren balkonnetje. Zijgevels ook sterk opengewerkt met rondboogramen en geritmeerd door lijsten met siermetselwerk. Toegevoegde garage en liftkoker aan de achterzijde. Volledig aangepast interieur.

  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 38.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa des Acacias [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23754 (Geraadpleegd op 02-04-2020)