Kapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoningen en kapel

Beschrijving

Twee lage boerenarbeiderswoningen van de eerste helft van de 20ste eeuw; één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Verankerde rode baksteenbouw met accenten van lichtere steen en getoogde muuropeningen.

Links ervan, Kapel der Moeder van Smarten, ter nagedachtenis aan de burgerlijke oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog: zie opschrift "Aandenken der burgerlijke oorlogsslachtoffers, 19 okt. 1914, Kapel der Moeder van Smarten, O.L.V. van Troost in Nood B.V.O., 's jaars 1923-19 okt. 1954 Mariajaar". Rechthoekig volume van één travee onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat). Geveltop waarin rondboognisje met Mariafiguur, bekroond met ijzeren kruis. Inkom onder gestrekte simili latei, bekronend rondboogveld met opschrift. Zijgevels met twee rondboogvenstertjes. Interieur met calvarie; marmeren plaat met opschrift "Deze kapel van O.L. Vrouw van Smarten werd opgericht ter nagedachtenis burgerlijke slachtoffers schuwen maandag 19 oktober 1914" en namen en leeftijd van de slachtoffers.

• Stadsarchief Roeselare, 81/1923.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De twee lage boerenarbeiderswoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, die zich naast de kapel bevonden, zijn niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els

Deze kapel werd opgericht ter herinnering aan Schuwe Maandag (Eerste Wereldoorlog). Op maandag 19 oktober 1914 - toen de Duitse opmars door Franse tegenacties werden vertraagd - kwamen namelijk tientallen burgers om in de regio van Roeselare door Duitse vergeldingsacties tegen de burgerbevolking. Een groep gijzelaars werd neergeschoten in de omgeving waar deze kapel na de oorlog werd opgericht door de familie Dobbelaere.