Garage Kosmos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Garage Kosmos

Beschrijving

Voormalige garage "Kosmos" in opdracht van Firma Kosmos Tourisme, heden rijschool, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem) van 1935. Voorgebouw met poort en woongedeelte van vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak waarachter uit de as liggende loods. Rode baksteenbouw met witgeschilderde en/of beraapte elementen. Drie traveeën brede poort geflankeerd door gecanneleerde halfzuilen. Linker- en rechter travee met erker. Rechter deurtravee met langwerpig raam ter hoogte van de traphal leidend naar de woonverdieping.

Loods onder zadeldak (golfplaten) met ijzeren dakspant, geflankeerd door platte daken, tevens aanbouwen onder lessenaarsdaken (golfplaten). Ruimte overspannen door middel van ijzeren I- en betonnen balken, rustend op betonnen pijlers en buitenmuren.

• Stadsarchief Roeselare, 13/1936.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol