Stedelijke Basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke Basisschool

Beschrijving

Stedelijke Basisschool 1. Ingangspoort leidend tot de speelplaats met ten westen de basisschool naar ontwerp van stadsbouwmeester René Doom van 1921, met oorspronkelijk ten noorden, westen en zuiden het zogenaamd "hof voor botanieke lessen". Ten noorden van de basisschool, hedendaagse kleuterschool naar ontwerp van A. Bossuyt van 1994, zie eerste steen. Ten noordoosten van de ingang, nummer 77, voormalig woonhuis van de hoofdonderwijzer, heden onder meer klaslokalen, naar ontwerp van René Doom van 1938, zie smeedijzeren jaartal op gevel.

Vermeldenswaardig is de basisschool naar ontwerp van René Doom van 1921; in 1960-1961 bouw van polyvalente zaal op de noordzijde van de voorgevel; tussen 1974-1977 toevoeging van turnzaal, lavatory, fietsenafdak en taakklas ten zuiden.

Gediversifieerde geel-oranje baksteenbouw verfraaid met witte natuursteen op arduinen plint, onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakruiter. Centrale elf traveeën gevat tussen twee brede pilasters met arduinen bekroning; drie rondboogdeuren en gevelhoge rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling.

Schooltype met overdekte langwerpige speelplaats, aan de korte zijden geflankeerd door trappen naar galerij van de bovenverdieping. Op de begane grond, lokaal voor medisch onderzoek als pendant van directeursbureel. Aan westzijde, vijf klaslokalen per verdieping, gescheiden door kleedlokalen. Zoldering van de binnenspeelplaats van gewapend beton met moerbalken rustend op getrapte bakstenen consoles. Lambrisering van bruine, geglazuurde tegels. Art-decosmeedwerk voor trappaal, -leuning en balustrade.

• Stadsarchief Roeselare, Fonds onderwijs, XIII B, doos 58.
  • DEWEERDT A., Het gemeentelijk lager- en kleuteronderwijs te Roeselare 1879-1995, Roeselare, 1995, p. 229-230, 276-277, 337, 529-530.
  • Open Monumentendag 1995, 10 september 1995, Stedelijke Basisschool 1 Brugsesteenweg 75 8800 Roeselare, in Mandeldal, XX, 1995, 5, p. 89.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol