Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Parochie erkend bij Koninklijk Besluit van 2 september 1939. Zuidnoord-georiënteerde kruisbasiliek met gestileerde neoromaanse inslag van 1950-1951 naar ontwerp van Maurice Allaert (Kortrijk).

De plattegrond ontvouwt: zuidtravee met portaal, doopkapel en kapel. Driebeukig schip van drie traveeën. Transept met vlakke sluiting. In de oksels, portalen met zijingangen. Noordkoor met halfronde apsis. Zijkoren met vlakke sluiting waarachter vierkante toren (ten noordwesten) en sacristie (ten noordoosten).

Opgetrokken uit onregelmatige Doornikse hardsteen. Zadel-, lessenaarsdaken en halfkegelvormige spits van leipannen. Achtzijdige koperen torenkoepel.

De zuidgevel geeft de dwarsdoorsnede weer van het driebeukige schip met scheiding van midden- en zijbeuken door middel van steunberen. Rondboogvensters onder meer vijflicht in zuidgevel, oculi in voorgevel van zijbeuken. Rondboogportaal steunend op zuiltjes; rondboogportalen in oost- en westgevels naar hetzelfde model. Vierkante toren met achthoekige bekroning geaccentueerd door middel van steunberen. Verjonging in vier geledingen van het achthoekig bovendeel. Ter hoogte van de wijzerplaten, aan vier zijden rechthoekige opening met deelzuiltje. Torenkoepel bekroond met metalen kruis. Geringe toepassing van sculptuur: kruisen op puntgevels en op koormuur, maskerkoppen onder de dakrand.

Interieur

Witgeschilderd interieur. Pijlers van natuursteen onder rondbogige scheibogen; vlakke, bij de dekplaat aansluitende schalken uitlopend in het tongewelf van kunststeen met uitgespaarde steekkappen voor de rondbogige bovenlichten. Kruisgewelven in zijbeuken. Koor met half koepelgewelf.

Mobilair

Hoofdaltaar van arabescato-marmer door H. De Wispelaere (Brugge), versierd met piëta met engeltjes van G. Minne. Kruisbeeld in koor van G. Delafontaine (Menen). Kruisweg geschilderd door J. Turner. Decoratieve smeedijzeren afsluiting van doopkapel. Vier ramen met figuratief glas in lood in het koor naar ontwerp van H. Hizette. Orgel door J. Loncke (Esen) van 1954 op doksaal.

• Stadsarchief Roeselare, 108/1950.
  • ALLAERT M., De kerkelijke architectuur in 1945-1951, in West-Vlaanderen, tweemaandelijks tijdschrift voor kunst en cultuur, jaargang 1, 1952, 2, p. 51-52.
  • MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, 1. Parochiekerken, decanaten Izegem, Lichtervelde, Roeselare, Staden, Tielt, Torhout, s.d; Roeselare, Sint-Jozef, p. 55-56.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Brussel, 1976, 1977, 1978, 1979, kanton Roeselare, p. 27.
  • ROOSE P., Persoonlijke notities.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol