Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Parochiekerk St.-Jozef Parochie erkend bij K.B. van 2 september 1939. Z.-N. georiënteerde kruisbasiliek met gestileerde neoromaanse inslag van 1950-1951 n.o.v. M. Allaert (Kortrijk).

De plattegrond ontvouwt: Z.-trav. met portaal, doopkapel en kapel. Driebeukig schip van drie trav. Transept met vlakke sluiting. In de oksels, portalen met zijingangen. N.-koor met halfronde absis. Zijkoren met vlakke sluiting waarachter vierkante toren (N.W.) en sacristie (N.O.).

Opgetrokken uit onregelmatige Doornikse hardsteen. Zadel-, lessenaarsdaken en halfkegelvormige spits van leipannen. Achtzijdige koperen torenkoepel.

De Z.-gevel geeft de dwarsdoorsnede weer van het driebeukige schip met scheiding van midden- en zijbeuken d.m.v. steunberen. Rondboogvensters o.m. vijflicht in Z.-gevel, oculi in voorgevel van zijbeuken. Rondboogportaal steunend op zuiltjes; rondboogportalen in O.- en W.-gevels naar hetzelfde model. Vierkante toren met achthoekige bekroning geaccentueerd d.m.v. steunberen. Verjonging in vier geledingen van het achthoekig bovendeel. Ter hoogte van de wijzerplaten, aan vier zijden rechth. opening met deelzuiltje. Torenkoepel bekroond met metalen kruis. Geringe toepassing van sculptuur: kruisen op puntgevels en op koormuur, maskerkoppen onder de dakrand.

Witgeschilderd interieur. Pijlers van natuursteen onder rondbogige scheibogen; vlakke, bij de dekplaat aansluitende schalken uitlopend in het tongewelf van kunststeen met uitgespaarde steekkappen voor de rondbogige bovenlichten. Kruisgewelven in zijbeuken. Koor met half koepelgewelf (504, 505).

Mobilair. Hoofdaltaar van arabescato-marmer door H. De Wispelaere (Brugge), versierd met piëta met engeltjes van G. Minne. Kruisbeeld in koor van G. Delafontaine (Menen). Kruisweg geschilderd door J. Turner. Decoratieve smeedijzeren afsluiting van doopkapel. Vier ramen met figuratief glas-in-lood in het koor n.o.v. H. Hizette. Orgel door J. Loncke (Esen) van 1954 op doksaal.

• SAR 108/1950.
  • ALLAERT M., De kerkelijke architectuur in 1945-1951, in West-Vlaanderen, tweemaandelijks tijdschrift voor kunst en cultuur, jg. 1, 1952, 2, p. 51-52.
  • MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, 1. Parochiekerken, decanaten Izegem, Lichtervelde, Roeselare, Staden, Tielt, Torhout, s.d; Roeselare, Sint-Jozef, p. 55-56.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Brussel, 1976, 1977, 1978, 1979, kanton Roeselare, p. 27.
  • ROOSE P., Persoonlijke notities.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol