erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID: 23807   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23807

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met winkelpui
    Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1998

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Winkelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag, pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Neoclassicistisch gevelparement. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op arduinen sokkel; houten kroonlijst op consoles versierd met florale motieven. Houten winkelpui met centrale ingang; ordonnerende pilasters met Ionisch kapiteel waarboven een kroonlijst met tandfries op consoles. Boven de gesculpteerde vleugeldeur een gebogen fronton waarop een urne. Op tweede bouwlaag steekboogvensters in geriemde omlijsting met oren uitlopend in een bloemmotief en vrouwenhoofd als sluitsteen. Op derde bouwlaag, kleine steekbogige vensteromlijstingen met rocaillesluitsteen. Op beide bovenverdiepingen rolluikkasten met lamberkijnen.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, cel Monumenten en Landschappen, Archief nummer 1147.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 34.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23807 (Geraadpleegd op 09-07-2020)