Sint-Idesbaldusinstituut

Beschrijving

Het Sint-Idesbaldusinstituut (Medisch Pedagogisch Instituut) werd gesticht door de broeders van liefde (Gent). De gebouwen dateren van 1951 en zijn een ontwerp van R. Verbruggen (Antwerpen), met verschillende latere uitbreidingen; aalmoezenierswoning ten zuiden.

Tweeledig complex met splitsing van de communauteits-, verblijfs- en onderwijsgebouwen, functioneel opgenomen in een symmetrisch grondplan. Vleugels van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Gele baksteenbouw met zichtbare betondelen en grote glaspartijen.

Centrale, eenbeukige kapel gemarkeerd door het rechthoekig, gesloten torenvolume; schip van vier traveeën geritmeerd door spitsboogvensters en rechthoekig koor onder pannen zadeldaken. Interieur met bakstenen wanden en bepleisterd kruisribgewelf.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol