Burgerhuis ontworpen door Valère Duyvewaardt

Beschrijving

Dubbelhuis in eclectische stijl van 1921 (zie gevelsteen) vermoedelijk naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare) (zie nummer 132); drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel volledig bekleed met lichtgrijze natuursteen op arduinen sokkel; horizontale geleding door middel van doorlopende waterlijsten, lekdrempels en geprofileerde houten gootlijst op modillons. Tuitgevel boven de rechter venstertravee, driezijdige erker met bekronend balkon voorzien van sierlijke smeedijzeren afsluiting. Neoclassicistische invloed in de versiering: onder meer gestileerde pijlertjes in de drielichtvensters, tussendorpel van de steekboogdeur, gebogen fronton met gestrekte uiteinden ter bekroning van de geveltop, schelpmotief in de boogvelden en diamantkopsluitsteen voor de steekbogige benedenvensters en schelpmotief in de boogvelden. Oorspronkelijk houtwerk.

• Stadsarchief Roeselare, Bouwaanvragen, 114/1921.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De woning werd geïntegreerd in een grootschalig nieuwbouwproject met appartementen, waarbij enkel de voorgevel behouden en gerestaureerd werd. Tijdens de verbouwing werd het oorspronkelijke houtwerk van ramen en deur verwijderd.

• Informatie verkregen van H. Mestdagh (15 juli 2013).