Villa Madeleine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Madeleine

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Madeleine" van 1935 naar ontwerp van Joseph De Coninck (Roeselare). Stadsvilla met voortuintje afgesloten door hoog smeedijzeren hek op arduinen sokkel en met geometrische art-decomotieven en de initialen "S V"; kleurrijk betegeld toegangspad. Volume van twee bouwlagen onder mansardedak (leien/pannen) en driezijdig uitspringende toren van drie bouwlagen onder leien uidak links van de ingangstravee; rechts van de inkom vensterrisaliet; opgaand dakvenster onder afgewolfd dakuiteinde (nok loodrecht op de straat). Gevel van gele baksteen op hoge arduinen plint; breuksteen voor de uiterste travee; lateien, muurbanden en versieringen van simili-steen. Smeedijzeren vleugeldeur met geometrische motieven, zie afsluitingshek; zware arduinen deuromlijsting bekroond door driezijdig stenen balusterbalkon. Art-deco-invloed ook zeer duidelijk in rechter travee; vensters met afgeschuinde hoeken voorzien van kleurrijke achter-glas-panelen en vegetale motieven. Grosso modo bewaard houtwerk. Nagenoeg U-vormige plattegrond met inkom en hal tussen de woonruimten in de rechter travee; trappenhuis en secundaire vertrekken in de linker travee; tussenliggend overdekt terras aan tuinzijde.

• Stadsarchief Roeselare, 362/1935.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol