Hoeve Wittens wal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wittens wal

Beschrijving

Zogenaamd "Wittens wal" aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1778) en als omwald goed op de Vander Maelenkaart (circa 1850). Hoeve toegankelijk via populierendreef die uitkomt op een bakstenen poortgebouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) van 1761. Het achterste deel van de schuur zou, hoewel moeilijk na te trekken in situ, dateren van 1743. In de Eerste Wereldoorlog werd de boerderij grotendeels verwoest, maar nadien heropgebouwd. Het woonhuis doorstond de Tweede Wereldoorlog, maar stal en schuur zouden ook gedeeltelijk vernield geweest zijn.

Losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een deels begraasd en deels begrint erf met in het midden een grote treurwilg waaronder hondenhok in de vorm van een bijenkorf. Bakstenen stoep voor het boerenhuis, gekasseide stoep rondom schuur en stalvleugel. Ten oosten, rest van de vroegere omwalling.

Ten zuidoosten van het erf, woonhuis uit de jaren 1920, van vijf traveeën onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met rechts aanleunend gecementeerd bakhuis. Verankerde gele baksteenbouw met accenten van rode baksteen. Getoogde vensters met T-ramen en luiken.

Ten zuiden, stalvleugel met Marianisje in de gevel; verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) op houten modillons. Ten noordwesten, schuur met links wagenhuis en rechts stalgedeelte; verankerde baksteenbouw onder overkragend pannen zadeldak.

• DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 52-53.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol