Hoeve Heerlijkheid van Schiervelde

Beschrijving

Zogenaamd "Heerlijkheid van Schiervelde" naar een van de oudste, alhier gelegen heerlijkheden van Roeselare. Hoeve aangeduid en als omwald goed op de Ferrariskaart (1771-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1843). Stallen en schuur totaal afgebrand in 1973 en vervangen door nieuwe.

Losse bestanddelen rondom een groot, deels verhard en deels gegoten erf, toegankelijk via een ijzeren poort en bekasseide oprit in de Bietstraat.

Ten noordoosten, hoek Bietstraat, tussen bomen gelegen Schierveldekapel waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1694. Huidig zeshoekig, bakstenen gebouw met leien puntdakje van 1847. Deze kapel werd in 1906, met de aanleg van de tramlijn naar Diksmuide, enkele meters achteruit geplaatst. Interieur met Maria-altaar voorzien van (later) opschrift "anno 1694".

Ten noordwesten, boerenhuis afgescheiden van het erf met voortuintje en ijzeren hek tussen twee bakstenen pijlers; naar verluidt met 16de-eeuwse kern, in 1747 uitgebreid met twee linker traveeën, zie bouwnaad en jaarsteen in de zware, stenen deuromlijsting. Verankerde baksteenbouw met zeven traveeën onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); getoogde vensters met houten T-kozijn en luiken. Zijpuntgevel met vlechtingen en aanduiding van uilengat.

Ten oosten, twee verankerde bakstenen dienstgebouwen met getoogde muuropeningen onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), vermoedelijk uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

• Schiervelde: 1694-1994; een proeve van historische beschrijving van hoeve en kapel, brochure, Roeselare, 1994 .

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol