Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel

Beschrijving

Gelegen midden in de straat; achterkant van de kerk met heiligennisje palend aan de speelplaats van de Broederschool. Zaalkerk op rechthoekige plattegrond met schip van zes traveeën en rechthoekig oostkoor van drie traveeën. Bedehuis van 1937 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). Bakstenen volume op arduinen plint en onder steil pannen zadeldak met bakstenen klokkentorentje voorzien van leien puntdakje en ijzeren kruis. Sobere puntgevel bekroond door stenen kruis en onder meer opengewerkt door drie verticale glaspartijen met gekleurd glas in lood; dito vensters in de gevels van het schip. Rechthoekige verdiepte inkom onder simili-stenen latei, aan weerszijden geflankeerd door gekoppelde vierkante venstertjes onder doorlopende latei en op doorlopende onderdorpel.

Bepleisterd interieur op plint van zwarte en rode baksteen afgedekt door houten gewelf geritmeerd met spitsbogige bakstenen scheibogen; vloer en muurwand hoofdkoor bedekt met kleurrijk patroon van zwarte, rode en okerkleurige tegels.

Mobilair. Twee ingewerkte biechtstoelen in noordelijke muur; geschilderde kruisweg in bakstenen omkadering; calvarie in hoofdkoor; noordelijke en zuidelijke zijkoren met schilderijen van G. Vallaeys, respectievelijk met voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw van Genade en Heilige Jozef met kind Jezus.

• MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, 1. Parochiekerken, decanaten Izegem, Lichtervelde, Roeselare, Staden, Tielt, Torhout, s.d; Roeselare, St.-Jozefskapel, p. 57.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Het bakstenen klokkentorentje voorzien van leien puntdakje en ijzeren kruis is verdwenen.