erfgoedobject

Herenhuis en ijzerhandel A. Belpaire

bouwkundig element
ID
23826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23826
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Beeldbepalend herenhuis met oorspronkelijk aanpalende ijzerhandel van A. Belpaire zie opschrift in zijgevel. Winkel met imposante art-nouveaupui, samen met de toegevoegde dakkapel op het woonhuis naar ontwerp van H. Denys (Roeselare) van 1904. Zware mijnschade aan de winkel in 1918. Neoclassicistische wederopbouw van winkelpand in 1920 met integratie van de rechter travee van de begane grond van het woonhuis; 1960 gevelwijziging van de winkel naar ontwerp van J. Vuylsteke; schermgevel voor winkel onder plat dak en rechter travee woonhuis naar ontwerp van J. Vuylsteke van 1967.

Breedhuis van vijf traveeën (vier zichtbaar) en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel onder houten kroonlijst op consoles waarop uiterst r., een gecementeerde dakkapel. Beschilderde plint met kelderopeningen van zware bossage. Horizontale geleding door middel van imitatiebanden op begane grond, doorgetrokken pui- en waterlijsten en lekdrempels van arduin. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken in geriemde omlijsting, op de bovenverdieping met sluitsteen en oren; typisch houtwerk naar model uit het derde kwart van de 19de eeuw. Aediculavenster op voluten, fries verfraaid met meandermotief. Heden sterk verweerd fronton, verdwenen urnen- en obeliskbekroningen. Vlak gecementeerde oostelijke zijgevel gevat tussen twee pilasters verfraaid met terracotta rozetten en bekroond met Corinthische kapitelen. Ten oosten, poort onder versierde I-balk en puilijst.

  • Stadsarchief Roeselare, 91/1904 (Spanjestraat); 25/1920, 406/1960, 113/1967.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 36-37, nr. 13.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis en ijzerhandel A. Belpaire [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23826 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.