Hoeve 't Klokhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Klokhof

Beschrijving

Zogenaamd "'t Klokhof", hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en getekend op de Vander Maelenkaart (circa 1850) met losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd. Heden losse bestanddelen van verankerde rode baksteen gegroepeerd rond een begraasd erf met grote treurwilg in het midden; omzomende haag van rode beuk, meidoorn en vlierbes en bekasseide toegangsweg die rechts van het woonhuis loopt. Ten noordwesten van het geheel, laag gebouwtje onder dubbel zaagdak bedekt met eternietplaten en schoorsteen.

Ten zuiden van het erf, boerenburgerhuis van 1924 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) ter vervanging van laag boerenhuis, volledig verwoest in de Eerste Wereldoorlog. Opgetrokken uit bakstenen die op de hoeve zelf werden gebakken met klei, gehaald in de nabijgelegen Kleine Moststraat. Voortuintje afgesloten door gietijzeren hek. Rode baksteenbouw met twee bouwlagen onder leien schilddak voorzien van klokkentorentje afkomstig het vroegere boerenhuis en dakkapel. Parement van gele baksteen op bossage plint; simili-stenen banden en vegetale ornamenten. Dubbelhuis getypeerd door centrale inkomtravee tussen twee zijtraveeën, op de bovenverdieping gemarkeerd door een erker op bakstenen console en een dakvenster in puntgeveltje.

Ten zuidoosten aan de Groenestraat, en ten oosten en ten westen, heden sterk verbouwde bakstenen schuur- en stalgebouwen onder zadeldaken met overkragende dakrand (respectievelijk Vlaamse en mechanische pannen) op houten modillons. Ten oosten van oostelijke dwarsschuur, betonnen loodsen met standvinken. Ten noorden, tabaksast en bakstenen silo's verhoogd in 1942 naar ontwerp van Alfons Van Coillie.

• Stadsarchief Roeselare, 63/1924, 35/1942.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol