Herberg De Kroon

Beschrijving

Nr. 8. Vroegere, neogotisch getinte herberg z.g. "De Kroon" gebouwd in 1903 (cf. cartouche). Diephuis met gelede schoudergevel met fialen en bol- en eikelbekroning en pannen zadeldak. Gele baksteenbouw verlevendigd met oranje baksteen, witte natuursteen en arduin o.m. voor de plint. De brede Brugse trav. over drie verd. omvat een vernieuwd winkelraam in een korfboog; vier gekoppelde rondboogvensters op de tweede verd. en een halfrond venster op de derde. Borstwering boven de pui verrijkt met relifversiering met sporen van vergulding: centrale kroon (cf. huisnaam), te midden van hoornen des overvloeds, fruit en volutevormige plantmotieven. Dakvenstertjes aan weerszijden van centraal fiaal (fig. 187), (557).

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol