erfgoedobject

Meubelfabriek Den Eik

bouwkundig element
ID
23856
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23856

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige meubelfabriek zogenaamd "Den Eik". Diephuis met winkel en werkplaats gebouwd in 1922 (zie topstuk) naar ontwerp van René Doom (Roeselare) van 1921. Geknikte topgevel met gestileerde vleugelstukken en frontonvormig topstuk voorzien van opschrift omgeven door eikenbladeren. Gediversifieerde geel-oranje baksteen verfraaid met witte natuursteen onder meer voor lateien, reliëfs, erker, en arduin onder meer voor de plint. Het rechthoekige winkelraam en het venster op de tweede bouwlaag zijn samen gevat in een geknikte boog verfraaid met een bloktand en natuurstenen hoekblokken voorzien van een eekhoorn te midden van eikenbladeren. Op de derde bouwlaag, driezijdige erker met deelzuiltjes steunend op afgeronde, gegroefde consoles en overspannen door middel van lateien met tandlijst. Aansluitende stenen balustrade, opengewerkt met driehoeksmotief, voor het deurvenster van de top. De borstwering wordt geflankeerd door metselwerk in dambordpatroon. Topgevel met dekstenen op blokken.

  • Stadsarchief Roeselare, 173/1921, 299/1921.
  • MAES J., De wederopbouw van Roeselare na de eerste wereldoorlog, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1981, p. 149.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 126-127, nr. 46.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meubelfabriek Den Eik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23856 (Geraadpleegd op )