Directeurswoning van zoutziederij en sodafabriek

Voorheen zoutziederij en sodafabriek Mostaert-Vanneste, opgericht in 1878.

Ensemble gevormd door nummers 19-21: twee magazijnen met puntgevel van donkerrode en gesinterde baksteen op gepikte plint onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat). Gevels sterk gewijzigd, twee rondboogopeningen, klimmende rondboogfries.

Nummer 15: neoclassicistische directeurswoning van het vierde kwart van de 19de eeuw. Toevoeging van veranda door E. Verhaeghe (?) in 1906. Inkom en hal in 1934 (?) door Joseph De Bruycker verfraaid. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak. Geschilderde, bepleisterde gevel met imitatiebanden op begane grond, op arduinen plint. Doorgetrokken lekdrempels en waterlijsten. Gietijzeren balkon boven deur. Geriemde omlijstingen, op begane grond voorzien van een diamantkop als sluitsteen, op verdieping met oren en decoratieve sluitsteen. Houten kroonlijst op consoles waartussen versierde spiegels; drie dakkapellen waarvan twee oculi.

Interieur: links salon vooraan beschilderd in eclectische imitatie-marqueterie. Gang met zenitale verlichting van kubistisch glas in lood (Joseph De Bruycker); beschildering van de wanden met abstracte compositie niet bewaard. Veranda op gietijzeren zuiltjes.

• Stadsarchief Roeselare 336/1906.
  • DEBRUYCKER P., Architekt Jos De Bruycker 1891-1942, Studie 4de architectuur Sint Lucas Gent, 1987, p. 14-15 en 54.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 57.
  • DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962, p. 88, nr. 29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De 2 magazijnen met puntgevels (nummer 19 en 21) zijn gesloopt. Alleen de directeurswoning (nummer 15) is bewaard.

• Google Maps, Streetview, Gieterijstraat 15, 19-21, Roeselare [online] (geraadpleegd op 10 augustus 2022).
Auteurs: Jacobs, Els